استعلام بدهی مالیاتی به شما کمک می کند تا نسبت به مشاهده مجموع هزینه مالیاتی که به دلیل فرار مالیاتی یا ارسال اظهارنامه، فراموشی و غیره، آنها را پرداخت نکرده اید، اقدام کنید. در ادامه این مطلب از سیستم حسابداری رایما، یک معرفی کلی از این اصطلاح و روش های استعلام آن را بیان می کنیم که می توانید همین حالا از طریق تلفن همراه خود، آن را انجام دهید.

منظور از بدهی مالیاتی چیست؟

آیا شما هم به دنبال روش‌های استعلام بدهی مالیاتی هستید؟ اگر پاسخ تان مثبت است، ابتدا اجازه دهید مفهوم آن را متوجه شویم. مالیات یک هزینه است که افراد باید به صورت ماهانه، فصلی یا سالانه آن را از سود یا فروش خود کسر کرده و به خزانه دولت (سازمان امور مالیاتی) پرداخت کنند. با توجه به این موضوع، شما به عنوان فردی که درآمدی دارید، در صورتی که بیش از حدود تعیین شده، سود داشته باشید، هر ساله دارای یک بدهی به این سازمان هستید که همان هزینه مالیات است و به عنوان بدهی مالیاتی شناخته می شود.

از آنجایی که پرداخت مالیات براساس قانون اجباری است، اکثر مودیان بدهی مالیاتی از سال قبل دارند که می بایست پس از ارسال اظهارنامه و بررسی آن، این هزینه را در همان لحظه پرداخت کنند. در غیر اینصورت می توانید برای پرداخت آن طی چند ماه اقدام نمایید. بنابراین در حالتی که این هزینه پرداخت نشود، به عنوان بدهی مالیاتی در پنل شما ثبت خواهد شد.

بدهی مالیات همچنین برای اشخاصی که سازمان امور مالیاتی آنها را به عنوان مودی شناسایی می کند (مودیان فراری)، تا پنج سال قبل قابل تعریف است. مثلا در سال گذشته و امسال، سازمان به دلیل داشتن دستگاه کارتخوان یا درگاه پرداخت، برای برخی افراد پرونده مالیاتی ایجاد کرد. در این حالت سازمان امور مالیاتی، مالیات قطعی سال های قبل را به همراه جرایم ناشی از عدم اظهارنامه یا دیرکرد بررسی کرده و به عنوان بدهی مالیاتی در پنل کاربری مودی درج می کند. البته برخی مشاغل از مالیات معاف هستند که در مقاله “چه مشاغلی معاف از مالیات هستند” به آنها پرداخته ایم.

حال که با این مفهوم آشنا شدیم، با ما همراه باشید تا راجع به استعلام بدهی مالیاتی صحبت نماییم.

چگونه برای استعلام بدهی مالیاتی اقدام می شود؟

استعلام بدهی مالیاتی به معنای فرآیندی است که می توانید از طریق آن برای مشاهده هزینه های مالیاتی که باید پرداخت کنید و هنوز تسویه نشده اند، اقدام نمایید. اگر شامل گروه های زیر هستید، بد نیست با روش های استعلام مالیات آشنا شوید:

  • صاحب کسب و کاری هستید.
  • صاحب یک کارت بانکی با گردش مالی بالا می باشید.
  • دارای یک دستگاه کارتخوان به نام خود هستید.
  • دارای یک درگاه پرداخت به نام خود می باشید.
  • یک شرکت به نام خود ثبت کرده اید و دارای شناسه حقوقی یا اقتصادی هستید.

اولین قدم برای آنکه نحوه استعلام بدهی مالیاتی را انجام دهید، آن است که مطلع شوید آیا پرونده مالیاتی برای شما تشکیل شده است یا خیر؟ در این حالت یک راهکار بسیار ساده وجود دارد که می توانید از آن در سایت Tax.gov.ir استفاده نمایید. این وب سایت، متعلق به سازمان امور مالیاتی بوده و انواع خدمات بر بستر فضای مجازی اعم از پرداخت مالیات، ارسال اظهارنامه، تشکیل پرونده به صورت خود معرف، مشاهده اینتاکدها و غیره را ارائه می کند.

حال کافیست مراحل زیر را دنبال کنید:

  • به سایت gov.ir بروید.
  • در قدم بعدی، روی گزینه “سایر خدمات مالیاتی” کلیک کنید.
  • حال گزینه‌ی “استعلام شماره اقتصادی (وجود یا عدم وجود پرونده مالیاتی)” را انتخاب نمایید.

در قدم بعدی، وارد یک صفحه می شوید.

  • حال با پر کردن عبارت امنیتی، شناسه ای که متعلق به شما است را وارد نمایید.

شناسه های قابل ورود در این فیلد عبارتند از:

  • فرد حقیقی ایرانی: کد ملی
  • فرد حقیقی غیر ایرانی: کد فراگیر
  • شرکت: شناسه ملی، اقتصادی
  • شماره رهگیری

با وارد کردن یکی از این موارد، پرونده‌ای که ممکن است برای شما ثبت شده باشد و حتی اگر نام شما به عنوان هیئت مدیره یک شرکت باشد، قابل مشاهده می باشند.

استعلام بدهی مالیاتی

بررسی روش های استعلام بدهی مالیاتی

دیگر متدها برای استعلام بدهی مالیاتی که باید بدانید

در ادامه بررسی آموزش مشاهده بدهی مالیاتی، حال می خواهیم دیگر متدها برای بررسی بدهی مالیاتی را برای شما بیان کنیم که به شرح زیر هستند:

متد 1:

در این حالت می بایست برای ورود به پرونده مالیاتی خود در سایت سازمان از طریق صفحه my.tax.gov.ir اقدام کنید. مراحل انجام این کار به شرح زیر هستند:

  • ابتدا به سایت gov.ir مراجعه کنید.
  • در قدم بعدی، گزینه “سایر خدمات مالیاتی” را انتخاب کرده و در این بخش، گزینه “استعلام بدهی مالیاتی” را بزنید.
  • حال به صفحه ورود پنل مالیاتی وارد خواهید شد.
  • در این قسمت، در صورتی که دارای پرونده مالیاتی هستید، اطلاعات ورود را وارد می کنید. در غیر اینصورت، می توانید از طریق تب “دریافت اطلاعات کاربری”، روی گزینه “ورود از طریق دولت من ویژه حقیقی یا حقوقی” اقدام خواهید کرد.
  • در صفحه بعدی، کافیست شماره تلفن همراه خود به همراه کد امنیتی را وارد کرده و گزینه “ارسال رمز یکبار مصرف” را بزنید.
  • از طریق درگاه دولت من، مستقیما وارد پنل کاربری مالیاتی خود خواهید شد. حال در قسمت پایین، روی گزینه “استعلام بدهی مالیاتی” کلیک کنید.
  • حال در صورتی که بدهی مالیاتی داشته باشید، تمام بدهی های شما مربوط به مالیات مشاغل، مالیات بر فروش، درآمد، خودروی لوکس و غیره قابل مشاهده هستند.

استعلام بدهی مالیاتی

مراحل متد 1 استعلام مالیاتی

متد 2:

در این حالت شما می توانید با مراجعه به یک شعبه فیزیکی سازمان امور مالیاتی در شهر خود، نسبت به استعلام سوابق بدهی مالیاتی اقدام کنید.

یک نمونه از استعلام بدهی مالیاتی در پنل مالیاتی شما در تصویر زیر قابل مشاهده می باشد. همانطور که مشاهده می کنید، لیست بدهی ها از سال های گذشته نشان داده شده اند. برای بررسی مجموع بدهی های مالیاتی خود، کافیست به جمله ای که در قسمت بالا نوشته است و شامل نام شما می باشد، نگاه کنید.

استعلام بدهی مالیاتی

بررسی دیگر متدها برای استعلام بدهی مالیاتی

پرسش های متداول کاربران

برخی از پرسش های متداول شما کاربران راجع به استعلام بدهی مالیاتی عبارتند از:

  • آیا برای استعلام بدهی مالیاتی باید حتما پرونده مالیاتی داشته باشیم؟

ممکن است سازمان به صورت خودکار برای شما پرونده ای ایجاد کرده باشد. در این حالت شما باید از طریق متدی که در این مقاله گفتیم، برای بررسی سوابق مالیاتی خود اقدام کنید.

  • پیش نیاز بررسی سوابق مالیاتی چیست؟

داشتن یک شماره تلفن به نام خود شما ضروری می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *